Cades Cove Visitor’s Center

Great Smoky Mountains National Park

The design for this facility expresses the dichotomy between the histories of the Native American and Caucasian settlers both of whom found refuge at Cades Cove in the Smokey Mountains.  The rigid yet pioneering spirit of the settlers is expressed with strong orthogonal building massing.  To articulate the Native American spiritual relationship with the earth, the building’s bold geometry is periodically dissolved by “points of reflection”,  outdoor spaces providing visitors with opportunities to commune with nature. 
Sustainable strategies including rainwater catchment, green roofs, and natural ventilation are integrated into the buildings systems.
Design completed during Architectural studies at the University of Tennessee, Knoxville